Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
11
ba298d30ddbb1c9e29b53651db277318
Tillbaka

Andreas Eskhult.

- Hur är det att spela bandy i Ryssland?
- Det finns en hel del som skiljer sig mellan Sverige och Ryssland och det är också en väldigt stor skillnad mellan att vara i en storklubb eller i en mindre.

- Ryssland är ett stort land. Det blir långa avstånd.
- Ja, det är helt enormt. Här i Sirius tycker vi att det är långt att behöva åka upp till Kalix för kvalspel till elitserien. Tiden det tar att åka buss till Kalix tog det nästan för oss att ta oss till flygplatsen. Sen ska man flyga, ta sig med buss till något hotell på orten där vi skulle spela, träna på arenan och sen match. Vi kom oftast någon dag före match så att vi hann träna ordentligt på arenan.
- Sen var det bara att åka hem igen?-
- Nej, seriesystemet var upplagt så att man oftast spelade 2 – 3 bortamatcher i samma region. Man kan säga att vi var på turné när vi åkte på bortamatcher.
- Du har spelat i både Kazan och i Moskvas storlag, Zorkij. Var det någon skillnad att spela i klubbarna?
- Det var några år mellan de båda sejourerna i Ryssland. Jag var hemma i Sverige och spelade med Hammarby i två år innan jag åkte tillbaka till Ryssland i höstas. Det har hänt mycket under de två åren som jag spelade där. I Kazan var livet bandy. Det fanns inte mycket mer att göra än att träna och spela match. Ofta tränade man två pass om dagen och timmarna där emellan var svåra att göra något vettigt av. I Zorkij var det annorlunda. Vi bodde fyra svenskar i samma hus och vi hade trådlöst bredband och Viasat. Det var lättare att sysselsätta sig mellan träningarna.
- Vilka är de största skillnaderna mellan rysk och svensk bandy?
- Träningarna skiljer sig en hel del. Man tränar längre ispass men med lägre kvalitet. Mycket tid går åt till väntan. I Sverige tränar vi mycket mer effektivt och med mer kvalitet. I Ryssland ger tränarna instruktioner genom att skrika till spelarna. Har de inte skrikit på ett tag kommer de säkert snart på något som de måste skrika ut. Något annat som skiljer sig är hur löneutbetalningarna går till. När det är dags för löneutbetalning går man in på kontoret och hämtar pengarna i buntar. Sen får man gå till banken och sätta in pengarna. Det här är inget unikt förfarande utan det är något som gäller alla spelare.
- Hur är ligan annars?
- De bästa lagen vill jag nog hålla som bättre än de bästa svenska lagen medan de sämsta är sämre än våra sämsta lag. Ekonomiska skillnader gör att förutsättningarna blir olika. De sämsta lagen åker tåg till matcherna medan storklubbarna flyger. De sämsta lagen har sällan någon materialare utan det är den yngsta spelaren som får bära slipmaskinen.
- Vilka finansierar lagen?
- Ofta är det staden som går in men även sponsorer och ekonomiskt starka privatpersoner som gjort pengar på gas och olja.
- Hur är isarna i Ryssland?.
- Det kan vara av väldigt varierande kvalitet. Isen kan ospelbar eller det kan vara hur kallt som helst. Man ställer aldrig in en match. Jag spelade när det var -23 grader kallt och jag har hört talas om matcher där man har spelat vid -40 grader
- Till slut. Vilka tror du vinner finalen?
- Det är en öppen historia. Jag tror att Sandvikens AIK kommer att vara det ena finallaget och de får möta Edsbyn eller Västerås SK

Något resultat gick inte att få ur den diplomatiske Andreas Eskhult.

Posten senast uppdaterad kl.

Annonser


51