Logga in

?
Glömt?Logga in

Hjälp för inloggning

  • För att få tillgång till ditt lösenord anger du din e-postadress i inloggningsrutan.
  • Lösenordsfältet lämnar du tomt.
  • Fyll i kryssrutan "påminnelse av lösenord".
  • Klicka logga in och vänta sedan på ditt lösenord som automatiskt skickas till din e-postadress inom ett par minuter.
ARTICLE
2549
53d816ab13cc75e1025840a3533bf87c
Tillbaka (UPD: 2018-03-18 19:34:22)

Hårt arbete gav resultat

Alltihop började egentligen på Bandykul där de tillsammans med andra barn i olika åldrar fick leka och lära sig att åka skridskor tillsammans. Men sammanhållningen kom senare när de efter ett par år gick ihop och bildade ett lag.

- Det var lite blandade åldrar och där krockade de mest med varandra samtidigt som det inte hade koll på vilka de var riktigt. Dom tar ju aldrig av sig hjälmen där. Men sen bytte man om och bildade ett lag. Man fick kompisar och man lärde känna varandra. Det var väl när de var tio år skulle jag tro, säger Andreas Eskhult.

Idag har det fallit bort några ifrån den ursprungliga truppen men Eskhult menar att det är så det är med idrott. 

- Till i år var det väl fyra, två började igen och den ena är kvar lite grann, men det har fallit bort några stycken, säger Andreas Eskhult.

Eskhult själv har varit med tillsammans med laget från början, men inte med en ledande roll utan som förälder då hans äldsta son är med och spelar. Istället vill han framhäva att det är Niklas Benkelius som har dragit fram detta lag väldigt mycket själv. 

Niklas Benkelius och Andreas Eskhult träffades första gången på bandyskolan då Eskhult var sex och Benkelius i sjuårsåldern. Alltså lite liknande som spelarna de tränar. Tillsammans spelade de junior-SM och vann U20-SM. De har även haft turer tillsammans i A-laget under årens lopp, något som kanske lett till att tränarduon gått så fantastiskt bra ihop tillsammans med laget den gångna säsongen. Eskhult menar på att de är ganska lika ändå även om folk nog inte upplever dem som det.

- Niklas hörs mer och pratar mer än vad andra ledare gör. Men vi har väldigt lika syn på det som vi vill göra med laget. Har vi tagit med oss varsitt papper till samlingen så går det inte att se vems som är vems, säger Eskhult och skrattar innan han fortsätter, vi har väldigt lika syn på väldigt mycket. Sen så är vi ganska enkla och raka samt ingen prestige i mellan varandra, säger Andreas Eskhult.

Anna Benkelius, fru till Niklas och delaktig inom laget menar att de har samma tänk, men även förmågan att förklara på olika sätt. Förstår inte någon vad Niklas menar så kan Andreas direkt gå in och berätta med andra ord så att meddelandet ändå når hela vägen fram.

- Jo men så kan det säkert vara och sen kan vi ju även känna av och se vem som behöver ta vilken situation också ibland med spelare om det är någon som är arg eller ledsen och komplettera varandra där. Om det är Niklas som har skrikit ut någon spelare som håller på att tappa humöret då kanske det är jag som tar diskussionen istället.

Året innan denna fantastiska säsong var det mycket poolspel och sjumanna som gällde för P05, samt en del prova på på elvamanna. Eskhult menar dock att det här laget alltid varit bra och ett topplag att räkna med.

- Jämfört med de andra stockholmslagen så har det här laget legat lite längre fram hela tiden. Det var några spelare som låg ganska mycket längre fram än dom andra och då vann vi väldigt mycket på det. Det är egentligen först i år som det är många som tagit ett kliv framåt och det är ett tydligare lagspel som gäller än vad det har varit tidigare, säger Andreas Eskhult.


När jag ställer frågan om hur bra nästa säsong kommer att bli om man ser till deras utveckling idag menar Eskhult att de beror helt på hur lagets spelare väljer att göra.

- Vi har några spelare som dubblerar som är duktiga på fler idrotter, så det beror på om dom kan fortsätta eller om dom bara väljer bandyn. Det beror lite på vad vi får för en trupp helt enkelt. Självklart har vi en stomme som fortsätter och i år har vi satt mer ett spel så att alla har lite mera koll på vad vi ska göra och hur man vill göra, säger Andreas Eskhult. 

Gällande motståndet så tror inte Eskhult att de kommer att komma ikapp.

- Nej jag tror inte det och dom har nog inte riktigt trott att vi skulle vara så bra. Vi har haft två bra och jämna lag i cup som åkt ut i förlängning i kvart eller semi, men jag har ju förstått att det är klart att de där kommer bli bra när de går ihop och blir ett lag, säger Andreas Eskhult.

Därför kom det heller inte som en överraskning att det gick bra i första cupen på elvamanna i Västerås. Däremot blev han istället förvånad över att polletten hade ramlat ner hos så pass många och att lagspelet som de spelade var så pass bra. Framförallt defensivt menar Eskhult att de var otroligt bra.
 
- Och sen trodde väl motstånds att de skulle ta in något kliv på oss senare under säsongen, vilket några kanske tycker att de gjorde och de har ju tagit kliv de andra lagen, men jag tycker att vi har tagit ännu större kliv. Att vi ligger ännu längre fram än vad vi gjorde då, säger Andreas Eskhult och fortsätter:

- Jag hade blivit förvånad om vi inte hade vunnit den där Borlänge Cupen, det kan låta kaxigt. Men så bra är dom ju. Vi har otroligt individuellt duktiga spelare, en hel del, men sen så spelar vi som ett lag och jobbar hårt för varandra. Det är skitkul att träna dom för det blir en jädra utveckling på en gång, säger Andreas Eskhult.

Men vad är det då för egenskaper som de besitter egentligen i denna trupp om 14 st spelare?
 
- Dom är ödmjuka mot varandra i gruppen. Vi har inget problem med attityder i laget, något som vi gjorde klart tidigt den här säsongen. Dom är bra med varandra och jobbar hårt vilket gör att det spelar ingen roll om man är den som gör mest mål, man kan lika gärna vara den som jobbar hårdast också. Alla jobbar hårt för varandra, säger Andreas Eskhult.

Laget tränar tillsammans två gånger i veckan, på tisdagar på helplan i Relitahallen samt på torsdagar på delad yta ute på Studenterna. Men tiderna är sådär och gör det svårt att få ihop alla på varje tillfälle.

- Vi tränar fortfarande klockan fyra i Relita och det har vi gjort sen bandykul, sen har vi en tid som är lite bättre från kvart över fem till halv sju på Studenternas. Men då är det svårt att få ihop så många eftersom det krockar för många med andra idrotter och vi är ju inte så många heller, säger Andreas Eskhult.

På tisdagsträningarna så har Eskhult och Benkelius därför haft lite högre krav och kört tuffare på helplan och tränat mycket som de vill att de alltid ska spela.
  
- Då blir det många långa åkningar och mycket spel i övningarna så att de gör saker utan att de förstår ibland, precis så som vi vill att de ska göra. De träningarna har varit nyttiga och det är så många som tycker att de är kul med bandy i det här laget, så dom bara kör. Ibland nu så börjar det bli tufft på träningarna när vi matchar lite hårdare spel och drar in sargerna och kör tuffare på mindre yta. Då börjar det bli lite grinigt, liksom sådär så att man nästan behöver be varandra om ursäkt ibland och det är lite dit vi vill komma., säger Andreas Eskhult.

Den där kvalitativa grinigheten som visar sig på tisdagsträningen ibland gör så att Eskhult oftast tycker att det är roligare att se en sådan träning än ene match.

- Man blir ju chockad av kvaliteten som de har på träningarna ibland, för sen är det ofta lite mer lojt när vi kommer ut på match. Det blir 13-1 och man åker på en skridsko, säger Andreas Eskhult.

Kan då målet med nästa säsong vara att ta med den grinigheten och målmedvetenheten ut på isen?

- Jodå, men det kommer ändå. På matcherna är det nästan mer att de blir lite för taggade så att de i sin tur blir nervösa. De blir lite för ängsliga för att de så gärna vill vinna. Men vi har ju börjat att öva på ganska mycket som är på väg att sätta sig och den av de sakerna har de tagit åt sig och börjat att överföra på matcher. Andra saker kommer vi att behöva köra vidare på och en del kommer att komma under säsongen nästa år samtidigt som det är vissa saker som de inte kommer att förstå förrän längre fram. Hur allt hänger ihop, säger Andreas Eskhult.

Sättet att träna på har de tagit en del ifrån Olle Gabrielsson och A-laget. Sättet hur Olle tänker med träningar och hur man ska just ska överföra det i spelet.

- Vi försöker få in ett tänk och få dom medvetna om varför dom åker där och överföra det direkt till match. För åker vi sådär och känner igen det vi gör på träning, då kommer det också att se likadant ut när vi spelar match. Vi vill få ut lite mer av övningarna än att man bara tittar i bandyförbundets övningskalender och åker från kon a till b. Jag tror att det är många av de andra lagen som gör just det och att det är därför som de kan komma att bli lite efter oss, säger Andreas Eskhult.

Avslutningsvis ber jag Eskhult delge oss sitt bästa minne ifrån den gångna säsongen.

- Nu är det färskt där på näthinnan, den match som vi spelade senast, de två sista tredjedelarna. Vi låg under med 4-0 och det såg rätt så hopplöst ut efter en kvart borta mot Katrineholm mot deras 04:or. Men vi kunde vända mentalt och vinner matchen och får göra de med kvalitet. Sen spelmässigt så är det de första matcherna i gruppspelet i Borlänge. Vi spelade så otroligt bra offensivt bandyspel hela laget. Helt otroligt fin bandy spelade vi, säger Andreas Eskhult.

Truppen:

Adam Näsström
Arvid Stenerhag
Axel Tapper
Elliot Söderberg
Emil Eskhult
Gustaf Forslund
John Engman
Oskar Andersson Lyhagen
Oskar Zurita Petterson
Hugo Sundbom - Tyvärr slutar Hugo efter i år men har varit med och bidragit till denna supersäsong
Otto Klintenberg
Theo Benkelius
William Benkelius
Hampus Enggdahl
Colin Dahlberg

Ledare: Andreas Eskhult och Niklas Benkelius
Materialare: Andreas Söderberg

Posten senast uppdaterad 18 mar 2018 kl. 19:34

Annonser


51