Foto: Anna Westin

Bandycampus

Idrotten har varit med och fostrat miljoner svenskar till att bli ett av världens mest öppna, solidariska och hälsosamma folk. När många nya svenskar anländer och har anlänt ställer det även krav på oss inom idrotten. Bandycampus skapar en fantastisk integration mellan internationella studenter och gästforskare vid Uppsala universitet och vår älskade stad, Uppsala.

Allas rätt att vara med är en av de viktigaste byggstenarna i svensk idrotts värdegrund. Människor med olika etniskt ursprung, nationalitet och religion kan med idrottsgemenskapen som utgångspunkt lära känna varandra, respektera och förstå varandras olika värderingar. Det motverkar främlingsfientlighet och rasism samtidigt som mångfalden bidrar till att utveckla idrottsrörelsen. Det är viktigt att skapa en mer hoppfull framtid även för våra nyanlända svenskar och på sikt sprida bandy som sport.

Information om aktiviteten
Tillsammans med Uppsala universitet erbjuder vi internationella studenter att komma och delta i en nybörjarkurs i bandy med professionella instruktörer. Tanken med detta samverkansprojekt är att med bandy som medel skapa en bra integration mellan internationella studenter och gästforskare vid Uppsala universitet och det svenska samhället, Uppsala som stad och dess föreningsliv. Sirius anordnar träningstillfällen för deltagarna samt ett matchtillfälle som är projektets avslutning.

Bandy är förmodligen den mest svenska sporten du hittar med en speciell historia i Uppsala där de nationella finalerna har spelats varje år från 1991 till 2012. Kursen består av fyra träningstillfällen med instruktörer som undervisar på engelska. Som avslutning anordnas en riktig bandymatch. Matchen spelas inför en av Sirius hemmamatcher i Elitserien. Deltagandet är helt gratis. Inga tidigare färdigheter behövs och utrustning finns att låna för de som inte har några.