Bissen Brainwalk


Mathias “Bissen” Larsson är bandyspelaren från Köping som fick en hjärnblödning och stroke i mars 2010. Efter några dagars huvudvärk föll han ihop i hemmet och fördes med ambulans till sjukhus och det var oklart om hans liv kunde räddas. Efter en helikoptertur från Akademiska sjukhuset i Uppsala till Universitetssjukhuset i Linköping och avancerad hjärnkirurgi levde “Bissen” och tillståndet var stabilt. Men “Bissen” som några år tidigare vunnit SM-guld i bandy med Västerås kunde inte längre lyfta sin högra arm och benet lydde honom inte.

Efter utskrivning från sjukhuset började “Bissens” pappa komma förbi på kvällarna för att gå promenader tillsammans. Först gångerna fick de nöja sig med att komma till brevlådan och tillbaka, men så småningom gick de längre och längre. När årsdagen av “Bissens” insjuknande närmade sig bestämde de sig för att han skulle gå en mil. En gångväg runt Köping som han sprungit många gånger tidigare i livet. Familj och några nära vänner skulle följa med och alla skulle skänka en femtiolapp till hjärnforskningen som faktiskt räddat hans liv året innan.

“Bissens” fru skapade ett facebookevenemang för att underlätta planeringen. De räknade med att drygt 20 personer skulle följa med på promenaden. Men när dagen kom och de skulle gå dök det upp 800 personer och alla skänkte var sin femtiolapp, så föddes konceptet med Bissen Brainwalk. Sedan dess har konceptet spridit sig genom bandysverige till ett tjugotal städer, flertalet idrotter utöver bandyn samt även till utlandet. Bissen Brainwalk har också blivit en egen insamlingsfond med ett 90-konto, Plusgiro 90 04 14-4.

Besök Bissen Brainwalks hemsida