Sirius värvar Villas försvarstalang 

Han har kopplats samman med bl.a. Hammarby och Vänersborg. I dag skrev Sune Gustafsson på för två år med Sirius. - Det känns fantastiskt kul att det blev just Sirius, säger den 22-årige försvararen.

Hans bandykarriär startade i Villa Lidköpings bandyskola och han har, förutom spel i Allsvenskan med Lidköpings AIK, alltid spelat för moderklubben Villa. Han kommer från en bandyfamilj där pappan, Jörgen Gustafsson, spelat över 400 A-lagsmatcher i Villa.

Inför säsongen 2018/19 skrev Sune på sitt första A-lagskontrakt och under debutsäsongen var han med och vann Villa Lidköpings första och hitintills enda SM-guld.

I dag kritade han på ett tvåårskontrakt med blåsvart.
– Det känns fantastiskt kul att det blev just Sirius. Jag valde Sirius för att det här känns som det bästa för min utveckling, plus att klubben presenterade ett upplägg som verkligen tilltalade mig, säger Sune Gustafsson.

Han hade flera erbjudanden med valet blev till slut Sirius.
– Jag känner redan en del av spelarna och sedan när Ted (Haraldsson) och Teemu (Määttä) hörde av sig och berättade att de ville att jag skulle skriva på så kändes det ännu mer inspirerande och valet förenklades ytterligare. Även möjligheten till studier i kombination med bandyn var en viktig del för mig, säger han.

Bilden av Sirius är bara positiv. 
– Sirius känns som en förening som tar stora kliv framåt. Laget är ungt och utvecklingsbart med många bra spelare. Sedan är de en grupp som verkligen står upp för varandra, säger han.

I Sirius kommer han få en större roll än den han tidigare haft.
– Det känns förstås roligt och spännande. Det gäller att hitta en balans i sättet som vi ska agera, både defensivt och offensivt. Med mycket speltid så kommer jag givetvis lära mig mer och det ser jag verkligen fram emot. Att göra det tillsammans med mina nya lagkamrater, tränare och alla andra omkring klubben är givetvis inspirerande. Det kommer säkert ta ett litet tag inledningsvis innan vi alla gemensamt hittar rätt i våra roller, men det är ju det som är en del av tjusningen, säger han.

Han och Esa Määttä har hunnit prata lite om en tänkbar position.
– Jo men lite har vi diskuterat. Just nu är siktet inställt på att spela libero. Det var där jag spelade i mina sena ungdomsår. Det är där jag trivs bäst på planen, plus att jag får större möjligheter att nyttja min skridskoåkning. De senaste två åren har det mest blivit spel som back, men det är som sagt libero-positionen som verkligen tilltalar mig, säger han.

När flyttlasset till Uppsala går är ännu inte helt klart.
– Jag har börjat leta lägenhet i Uppsala, så vi får se när lasset går i väg. Min ambition är att vara på plats i Uppsala i början av augusti om allt faller på plats, säger han.

Esa Määttä är nöjd över att Villas försvarstalang valde Sirius och lyfter fram det goda arbetet som Sirius klubbchef gjort.
– Ja det känns riktigt kul och spännande. Det var flera lag som var ute efter Sune men Jimmy Helmersson gjorde ett väldigt bra jobb för att få hit honom. Sune har Villa som moderklubb, han är bra skolad och är van att prestera på en väldigt hög nivå, säger Esa Määttä, huvudtränare i Sirius.

I vintras fick han hoppa in och spela flera matcher när Martin Johansson blev skadad under World cup. En uppgift han skötte alldeles utmärkt enligt Esa.
– Ja det gjorde han. Han är en skridskostark och brytningssäker försvarare som inte kliver undan i närkamper. Han har varit med och tränat med Villas A-lag under tre säsonger och spelat flera matcher i Elitserien. Jag tror att alla förstår att det är tufft att försöka få speltid när man konkurrerar med spelare på landslagsnivå, säger Esa.

Sirius klubbchef Jimmy Helmersson är också nöjd över att båda parter är överens om ett tvåårskontrakt.
– Sune är en talangfull spelare som varit jagad ända sedan det blev klart att han skulle lämna Villa. Att en sådan spelare väljer att komma till oss betyder att han tror på vårt sätt att arbete, säger Jimmy Helmersson och fortsätter:

– Han är en bra spelare redan idag, som gjort bra ifrån sig då han spelat i ett av världens bästa klubblag. Hos oss kommer han bli ännu bättre.